Téli ünnepkör


Vasárnap lesz advent első vasárnapja, így a karácsony lassacskán kopogtat az ajtónkon. Természetesen mindezt már néhány hete felfedezhettük, hiszen a boltok polcai és kirakatai megteltek szaloncukorral és karácsonyi díszekkel.

De a téli ünnepkör nem az adventtel veszi kezdetét, hanem már Márton napján (november 11.), ahogyan az Telegdi Ágnes könyvéből is kiderül. Ekkorára már befejeződtek a mezőgazdasági munkák, korábban sötétedett, így az embereknek volt idejük és lehetőségük megünnepelni az újbort, az az évi termést és pihenni a fárasztó munkák után.


A kötetben Márton-naptól egészen a farsang végéig ismerkedhetünk meg a különböző vallási hagyományokkal és történetekkel (melyek közt találtam egy igencsak hihetetlent), népszokásokkal, az ünnepek eredetével és készíthetünk enni-innivalót (mézeskalácsot, bólét, sült gesztenyét, farsangi fánkot), ill. különféle technikákkal (patchwork, keresztszemes hímzés, ragasztás, festés) dekorációt a jeles alkalmakra.

A különböző fejezetek jól elkülönülnek, mindegyikben számos ismert és ismeretlen információval gazdagodhatunk és tehetjük próbára a kézügyességünket.

Megtudhatjuk, mi köze Mártonnak a libához, hogyan ünneplik a karácsonyt a világ különböző pontjain, olvashatunk András napjáról, Szent Miklósról, Luca-napról, karácsonyi, szilveszteri és újévi szokásokról és babonákról, egészen a farsang végéig.

Nem meglepő, hogy mackós dekorációk is készülnek, hiszen Telegdi Ágnes a Barnabás mackós könyvek szerzője is, bár azt túlzásnak tartom, hogy készítsünk saját magunknak is mackószobát, mert milyen jól fog mutatni. Igen, ahol gyerek(ek) is van(nak) a családban, de egy felnőtt, aki mackószobával játszik, mégis csak furcsa, nem?

De a szerző nem feledkezik meg az itt telelő énekesmadarakról sem, hasznos tanácsokat tudhatunk meg az ő etetésükről is.



 A kötet végén sablonokat (pl. mikuláscsizma) és az ünnepi készülődéshez is hasznos tanácsokat kaphatunk: hogyan rögzítsük a fát vagy hogyan válasszunk ajándékot. Nos, utóbbihoz kapcsolódóan jutott eszembe, milyen fontos is, hogy személyre szabott legyen az az ajándék és az ajándékozott valóban tudjon neki örülni. Nem arra gondolok, hogy toronyórát vegyünk láncostól, de nincs annál rosszabb, amikor ott áll előttünk az ajándék és épp csak valamelyik szeretetszolgálat emblémája hiányzik róla. Vagy valamelyik termék vagy cég logója virít rajta, mert valójában reklámajándék, amiből volt még otthon bőven. Mi pedig igyekszünk mosolyt erőltetni közben az arcunkra...

 Összességében egy igényesen összeállított kötetet kap, aki a kezébe veszi. Bár bizonyos adatok olykor - ha röviden is - ismétlődnek, látszik, hogy alapos munka előzte meg a megírását. A kézműves oldalakról pedig ránk is átragad Telegdi Ágnes rajongása irántuk. (Azért az "albínó" karácsonyfától a hideg is kiráz.) 
Többször találkoztam a hozzávalók között a melegen száradó ragasztóval, azaz a ragasztópisztollyal, amit zerény véleményem szerint a pillanatragasztó vagy a Technokol is remekül helyettesíthet, legfeljebb tovább tart a száradása.

 A finomságok hozzávalói pedig nem egy esetben nem éppen pénztárca-kímélőek (elég csak a szilveszteri bóléra gondolni), de egyszer élünk, ugye és egy évben csak egyszer van karácsony, szilveszter, farsang stb.

A különböző napokhoz kapcsolódó népi megfigyeléseket és a hozzájuk kapcsolódó hagyományok felidézését külön kiemelném,  a Bálint-napi megfigyelésért jár a mezei piros pont, hiszen egy szó sem esik a manapság oly divatos virág- és ajándékboltosok ünnepéről, hanem egy olyan dolgot tudtam meg erről a napról, amit eddig nem is sejtettem.
Tamás napján (december 21.) pedig várjuk a havat, hogy szép fehér legyen a karácsonyunk!


Telegdi Ágnes közössége a Facebookon, amit a másik könyve népszerűsítésére hozott létre, de érdemes rápillantani, mert nem egy szép képet találunk az albumaiban. A bejegyzésben felhasznált képeket is onnan hoztam. Ráadásul az oldal fb-regisztráció nélkül is megtekinthető.




Telegdi Ágnes: Téli ünnepkör
Kreatív ötletek, hasznos tanácsok Márton-naptól farsangig
144 oldal
Aréna 2000 Kiadó, 2009
3690 Ft

0 hozzászólás